تأثیر مخرب کووید-19 بر عملکرد سلول های چربی و سطح قند خون
پژوهشگران آمریکایی در بررسی جدید خود، تأثیر مخرب کووید-۱۹ را بر عملکرد سلول های چربی و سطح قند خون بدن نشان داده اند.
به گزارش با فناوری به نقل از ایسنا و به نقل از وبسایت رسمی دانشگاه کرنل، پژوهش جدیدی نشان میدهد که کووید-۱۹ می تواند با مختل کردن سیگنال های مهم متابولیک و بروز "هیپرگلیسمی"(hyperglycemia)، خطر افزایش شدت بیماری و مرگ و میر را در خیلی از بیماران به همراه داشته باشد.
پژوهشگران در این پروژه دریافتند که مبتلا شدن به هیپرگلیسمی یا سطح بالای قند خون، در بیماران بستری شده مبتلا به کووید-۱۹ شایع است و نتایج بدتری را به همراه دارد. آنها شواهدی یافتند که نشان میدهد کروناویروس می تواند با ایجاد اختلال در تولید سلول های چربی هورمون "آدیپونکتین"(Adiponectin)، سبب افزایش قند خون شود. آدیپونکتین، هورمونی است که به تنظیم سطح قند خون کمک می نماید.
دکتر "جیمز لو"(James Lo)، از پژوهشگران این پروژه اظهار داشت: ما معمولاً سلول های چربی را بسیار فعال نمی دانیم اما این سلول ها در واقع، پروتئین های محافظ بسیاری را برای بدن تولید می کنند و بنظر می رسد که کروناویروس، این محافظت را در خیلی از بیماران غیرفعال می کند.
هیپرگلیسمی که خصوصیت اصلی دیابت محسوب می شود، با التهاب و تضعیف ایمنی در مقابل عفونت ها همراه می باشد و در آغاز همه گیری کووید-۱۹، یک عامل خطر در رابطه با نوع شدید این بیماری شناخته شد. پزشکان در مراحل بعد، شواهدی یافتند که نشان داد کووید-۱۹ با بروز هیپرگلیسمی در بیمارانی که سابقه دیابت ندارند هم مرتبط می باشد.
دکتر لو و همکارانش برای درک بهتر این جنبه مهم اما اسرارآمیز کووید-۱۹، پرونده ۳۸۵۴ بیمار را که در چند ماه نخست همه گیری بستری شده بودند، مورد بررسی قرار دادند. آنها دریافتند که نسبت قابل توجهی از این بیماران، با افزایش قند خون روبرو شده یا طی اقامت در بیمارستان به آن مبتلا شده اند.
هیپرگلیسمی در بیماران مبتلا به کووید-۱۹، با نتایج بدتری همراه بود. بیماران مبتلا به هیپرگلیسمی در مقایسه با بیماران دارای سطح طبیعی قند خون، ۹ برابر بیشتر در معرض مبتلا شدن به "سندرم دیسترس حاد تنفسی"(ARDS) قرار داشتند و نیاز آنها به تهویه مکانیکی، ۱۵ برابر بیشتر بود. همینطور این بیماران، سه برابر بیشتر در خطر مرگ قرار داشتند.
پژوهشگران در کمال شگفتی دریافتند که هیپرگلیسمی و خطرات وخیم آن به غیر از کووید-۱۹، در سایر اختلالات شدید ریوی هم رخ می دهد. آنها میزان مشابهی از هیپرگلیسمی را در بیماران مبتلا به سندرم دیسترس حاد تنفسی در رابطه با کووید-۱۹ و موارد غیرمرتبط با کووید-۱۹ مانند آنفلوانزای شدید یا سینه پهلوی ناشی از باکتری یافتند.
با این وجود، بنظر می رسد که هیپرگلیسمی در موارد اخیر، بیشتر ناشی از مرگ یا اختلال عملکرد سلول های بتا است که انسولین تولید می کنند. دکتر "موریتز ریترر"(Moritz Reiterer)، پژوهشگر ارشد این پروژه اظهار داشت: هیپرگلیسمی در بیماران مبتلا به کووید-۱۹عمدتا ناشی از مقاومت نسبت به انسولین است که سبب می شود بافت ها دیگر نسبت به انسولین حساس نباشند.
آزمایش های بیشتر نشان داد که بیماران مبتلا به سندرم دیسترس حاد تنفسی ناشی از کووید-۱۹، کاهش شدید سطح آدیپونکتین را در خون خود داشتند. این هورمون که توسط سلول های چربی تولید می شود، معمولاً با افزایش حساسیت نسبت به انسولین، اثر محافظتی را در مقابل دیابت نشان میدهد.
هنوز مشخص نیست که کروناویروس چگونه تولید سلول های چربی آدیپونکتین را مختل می کند. امکان دارد که کروناویروس این کار را به صورت غیر مستقیم و با افزایش سطح عمومی التهاب انجام دهد که به نوبه خود سلول های چربی را مختل می کند اما پژوهشگران نشان دادند که کروناویروس می تواند سلول های چربی انسان و موش را آلوده کند و این احتمال را مطرح نمودند که کروناویروس به صورت مستقیم، تولید آدیپونکتین را در بیماران مبتلا به کووید-۱۹ مختل می کند.
یافته های این پژوهش، چشم اندازهای جدیدی را در مورد کووید-۱۹ عرضه می دهند که از میان آنها میتوان به توضیح جدیدی در مورد نتایج بدتر کووید-۱۹ در بعضی از افراد اشاره نمود.
دکتر لو افزود: برای مثال، بیماران مبتلا به چاقی امکان دارد به خاطر مقاومت نسبت به انسولین و اختلال عملکرد سلول های چربی، بیشتر در مقابل کووید-۱۹ صدمه پذیر باشند و احیانا سلول های چربی آنها مستعد عفونت هستند.
همینطور یافته های این پژوهش نشان می دهند که گروهی از داروهای دیابت معروف به "تیازولیدیندیون"(Thiazolidinedione) که تولید آدیپونکتین را می افزایند، امکان دارد برای درمان کووید-۱۹ سودمند باشند.
قبل از این که نتایج این پژوهش از نظر بالینی عملی شوند، باید بررسی های بیشتری صورت بگیرد.
دکتر لو حالا درحال بررسی این مورد است که آیا هیپرگلیسمی ناشی از کووید-۱۹ همچنان ادامه دارد و بعد از بهبودی به دیابت تبدیل می شود یا خیر.
این پژوهش، در مجله "Cell Metabolism" به چاپ رسید.
منبع: با فناوری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب