درک پروسه مرگ سلول با کمک کرم های لوله ای!

درک پروسه مرگ سلول با کمک کرم های لوله ای!

با فناوری: پژوهشگران آمریکایی امیدوارند در بررسی جدید خود که روی کرم های لوله ای انجام می گیرد، پروسه مرگ سلول ها را نشان دهند و به درمان بهتر بیماریها کمک کنند.


به گزارش با فناوری به نقل از ایسنا و به نقل از وب سایت رسمی دانشگاه تگزاس در آرلینگتون، پژوهشگران امیدوارند که یک کرم لوله ای ساده بتواند به درک پروسه مرگ سلول کمک نماید. شاید چنین اطلاعاتی بتوانند به بهبود انواع بیماریهای انسان همچون سرطان و لطمه های عصبی کمک کنند.
"پیا گوسه"(Piya Ghose)، استادیار بیولوژی "دانشگاه تگزاس در آرلینگتون"(UTA)، بتازگی یک بودجه پنج ساله از "موسسه ملی سلامت"(NIH) دریافت کرده است تا ژن هایی را که در مرگ سلول های پیچیده نقش دارند، مورد بررسی قرار دهد.
گوسه اظهار داشت: سلول ها گاهی اوقات باید بمیرند و مرگ آنها بواسطه برنامه های کشتار رخ می دهد که توسط ژن های ما پدید می آید. این مرگ برنامه ریزی شده سلولی، برای عملکرد طبیعی ما بسیار مهمست برای اینکه بواسطه آن از سلول های مضر رها می شویم و اطمینان می یابیم که تعداد کافی از سلول های مورد نیاز وجود دارد.
خیلی از سلول ها، ساختارهای بسیار پیچیده ای دارند. یک نمونه از آنها، سلول های عصبی مغز هستند که امتدادهایی از بدن اصلی خود دارند تا به انتقال اطلاعات کمک کنند. دانشمندان هم اکنون بطور کامل درک نمی کنند که این سلول های پیچیده چگونه می میرند.
گوسه افزود: هنگامی که ما متولد می شویم، تعداد سلول های عصبی در مغز بیش از نیاز ما است و در حقیقت نیمی از آنها از بین می روند. با رشد و عملکرد مغز، ارتباطات سلول عصبی ایجاد می شود اما بواسطه کوتاه کردن یا هرس کردن امتدادها از بین می رود. مرگ سلول جدا از زمان رشد و تکامل، در وضعیت لطمه زای عصبی و همین طور در پی لطمه رخ می دهد.
گوسه با کرم های لوله ای کار می کند برای اینکه خیلی از ژن های موجود در این کرم ها، به ژن های موجود در بدن انسان شباهت دارند و این ویژگی، آنها را به مدلهای کارآمدی جهت بررسی بیماری انسان تبدیل می کند. این کرم، اطلاعات زیادی را در مورد نحوه مرگ سلول هایی با شکل پیچیده در اختیار دارد.
گوسه افزود: هنگامی که کار با کرم های لوله ای را شروع کردم، به آن علاقمند شدم و آنرا یک سیستم عالی جهت بررسی سوالات مختلف دیدم.
گوسه در دوران پسادکتری خود، یک پدیده سلول کشی را در "کرم الگانس"(C. elegans) کشف کرد. این پدیده برای اولین بار در دم کرم مشاهده شد و پیش تر هیچ گاه دیده نشده بود. وی هنگام بررسی دو نوع سلول با ساختار پیچیده، مشاهده کرد که سلول درحال مرگ به سه قسمت تقسیم می شود که هر کدام به روش متمایزی می میرند. گوسه این شکل جدید مرگ سلولی را "حذف سلول های تقسیم شده"(CCE) نامید.
وی ادامه داد: از آنجائیکه ما حذف سلول های تقسیم شده را در دو نوع متفاوت سلول کرم می بینیم و از آنجائیکه خیلی از ژن هایی که ما برای حذف سلول های تقسیم شده، مهم تشخیص داده ایم، همتای انسانی دارند، احتمال زیادی وجود دارد که حذف سلول های تقسیم شده در انسان نیز رخ دهد. امید بلندمدت این است که درمان های هدفمندی برای اختلالات عصبی و همین طور سرطان ارائه شوند.
هدف گوسه و گروهش این است که نقش این ژن ها در پدیده حذف سلول های تقسیم شده و نحوه رخ دادن این پدیده را کشف کنند و بدین ترتیب در مورد نحوه مرگ سلول های پیچیده بیشتر بیاموزند.
گوسه اظهار داشت: اگر بتوانیم بهتر بفهمیم که ژن های موجود در این برنامه جدید مرگ سلولی، چه مواردی را شامل می شوند، می توانیم نحوه مرگ سلول های پیچیده را از نظر ژنتیکی بهتر بررسی نماییم. این کار در بلندمدت می تواند به ما امکان دهد تا درمان های هدفمندی را با روشن و خاموش کردن ژن های خاص ارائه دهیم.
"کلی کلارک"(Clay Clark)، استاد و رییس گروه بیولوژی دانشگاه تگزاس در آرلینگتون اظهار داشت: پروژه گوسه، امکانات هیجان انگیزی را برای پیشرفت توانایی ما در درک بهتر سرطان و بیماریهای دیگر و همین طور یافتن راه های موثرتر برای درمان آنها به همراه دارد.
وی ادامه داد: گوسه و گروهش، سهم بزرگی در پروژه پژوهش سرطان دانشگاه تگزاس در آرلینگتون بر عهده دارند. جایزه موسسه ملی سلامت، تازه ترین گواهی در مورد برتری کار او است و کیفیت برجسته پژوهش های صورت گرفته در بخش زیست شناسی را نشان میدهد.




منبع:

1400/05/25
13:58:14
5.0 / 5
653
تگهای خبر: پژوهش , دانشگاه , سایت , كیفیت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۴

لینک دوستان با فناوری

بافناوری

با فناوری
با فناوری

با فناوری

معرفی فناوری روز دنیا

bafanavari.ir - حقوق مادی و معنوی سایت با فناوری محفوظ است