برای اولین بار در دنیا مشخص شد

گلوتن سبب التهاب مغز می شود

گلوتن سبب التهاب مغز می شود

با فناوری: دانشمندان براین باورند که التهاب مغز در موش ها احیانا در انسان های حساس به گلوتن نیز دیده می شود.


به گزارش با فناوری به نقل از ایسنا و به نقل از نیو اطلس، در حالی که ما از تاثیر منفی گلوتن بر دستگاه گوارش و توده بدن آگاه هستیم، دانشمندان نیوزلندی حالا برای نخستین بار تشخیص داده اند که گلوتن می تواند موجب التهاب مغز نیز بشود.
دانشمندان در مطالعه ای که روی موش ها انجام شد، دریافتند موش هایی که از رژیم غذایی حاوی ۴.۵ درصد گلوتن استفاده می کردند، التهاب در ناحیه هیپوتالاموس مغز را تجربه کردند، منطقه ای که نقش مهمی در عملکردهای متابولیک مانند تنظیم قند خون بازی می کند.
الکس تاپس دانشیار دانشگاه اوتاگو و پژوهشگر ارشد این مطالعه اظهار داشت: موش ها مدلی عالی برای مطالعه فیزیولوژی انسان هستند. آنها سیستم گردش خون، تولید مثل، گوارش، هورمونی و سیستم عصبی بسیار مشابهی با انسان دارند. بنابراین، بطورکامل محتمل است که همان التهابی که در موش ها می بینیم، در انسان نیز رخ دهد.
تخمین زده می شود که ۲۰ میلیون آمریکایی به گلوتن حساسیت داشته باشند و آمار نشان میدهد که حدود یک درصد از این جمعیت از بیماری سلیاک جدی رنج می برند که یک بیماری خود ایمنی ژنتیکی است که می تواند فوق العاده ناتوان کننده باشد و علاوه بر اجتناب از گلوتن و دیگر آلوده کننده های احتمالی، هیچ درمانی برای آن وجود ندارد.
بیماری سِلیاک یک اختلال آلرژی و خودایمنی روده باریک با زمینه ژنتیکی(ارثی) است. در این بیماری گوارشی پرزهای روده باریک لطمه دیده و در جذب مواد اختلال دارد. در صورتیکه بیماران مبتلا به سلیاک پروتئینی از دسته گلوتن(gliadin) که در بعضی از غلات مانند گندم، جو، چاودار و گاه جوی دوسر وجود دارد را مصرف کنند، گرفتار علائم عدم تحمل می شوند. ظاهراً ورود گلوتن به سلول های پرزهای روده سبب واکنش سیستم ایمنی می شود. واکنش التهابی به وجود آمده سبب تحلیل پرزهای روده و کاهش فعالیت آنزیم های روده می شود. چون بخش عمده ای از جذب مواد غذایی در روده در پرزهای روده انجام می گیرد، تخریب این پرزها سبب سوءجذب می شود.
تاپس می گوید: مغز دارای دو نوع سلول ایمنی مشابه ماکروفاژها در خون است که آستروسیت و میکروگلیا نامیده می شوند. ما دریافتیم که گلوتن و همین طور HFD (رژیم غذایی پرچرب) تعداد آن سلول های ایمنی را بیشتر می کند. اثر گلوتن اضافه شده به یک رژیم غذایی معمولی تعداد سلول ها را به همان اندازه افزایش داد که اگر موش ها با رژیم غذایی پرچرب تغذیه می شدند. وقتی گلوتن به رژیم غذایی پرچرب افزوده شد، تعداد این سلول ها حتی بیشتر شد.
پژوهشگران نمی دانند چرا این التهاب رخ می دهد، اما بنظر می رسد که با واکنش شدید سیستم ایمنی مانند آن چه در بیماری سلیاک دیده می شود، ارتباط داشته باشد.
تاپس می گوید: این یافته ای بطورکامل جدید است و بدین سبب ما هنوز نمی دانیم چرا چنین است. ممکنست اجزای گلوتن مقاوم در مقابل هضم منجر به یک واکنش ایمنی شود که در بیماران سلیاک دیده می شود و سپس در مغز ظاهر می شود.
وی هشدار می دهد که این کشف بسیار مقدماتی است و مطالعات بیشتری مورد نیاز است. اما نشان میدهد که حساسیت به گلوتن چقدر پیچیده است و نتایج سلامتی آن می تواند چقدر گسترده باشد.
وی ادامه داد: اگر گلوتن منجر به التهاب هیپوتالاموس در انسان و در نتیجه لطمه مغزی شود، در دراز مدت می تواند برای بدن مانند افزایش وزن بدن و اختلال در تنظیم قند خون بد باشد. اگر این اثرات پایدار شوند، ممکنست خطر مبتلاشدن به اختلال عملکرد حافظه را تشدید کنند که با اختلال در تنظیم قند خون مرتبط می باشد.
با این وجود، خبر خوب این است که اگر مشکلی با هضم گلوتن ندارید، دلیلی برای ممنوعیت آن و عدم استفاده از نان وجود ندارد.
تاپس می گوید: ما نمی گوییم که گلوتن برای همه مضر است. برای افرادی که گلوتن را هضم می کنند، مصرف محصولات بطورکامل بدون گلوتن حتی ممکنست نتایج سلامتی در پی داشته باشد که ممکنست از مزایای بالقوه آن بیشتر باشد. اغلب مردم غذاهای کامل مصرف نمی کنند و محصولات بدون گلوتن بسیار فرآوری شده اغلب دارای فیبر کم و قند بالا هستند.
این پژوهش در مجله Neuroendocrinology انتشار یافته است.




منبع:

1402/05/20
02:16:04
5.0 / 5
262
تگهای خبر: بازی , پژوهش , تولید , حافظه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳

لینک دوستان با فناوری

بافناوری

با فناوری
با فناوری

با فناوری

معرفی فناوری روز دنیا

bafanavari.ir - حقوق مادی و معنوی سایت با فناوری محفوظ است