با زنجیره فناوری آشنا شوید؛

نمودار افزایش مراكز نوآوری و فناوری، مناطق ویژه علمی در ۵ استان

نمودار افزایش مراكز نوآوری و فناوری، مناطق ویژه علمی در ۵ استان

با فناوری: مراكز نوآوری، مراكز رشد، مناطق آزاد علم و فناوری، پارك های علم و فناوری و شتابدهنده ها از ابزارهای توسعه اقتصادی هستند كه طی سالهای اخیر بر تعداد آنها در كشور افزوده شده است.



به گزارش با فناوری به نقل از مهر، یكی از ابزارهای تسهیل توسعه اقتصادی منطقه ای و ملی، مراكز رشد هستند كه مورد توجه دولت های سراسر جهان قرار گرفته اند و در دهه گذشته، به یكی از اجزای نظام علم، فناوری و نوآوری در كشور ما تبدیل گشته است.
مراكز رشد به خلق و پا گرفتن شركت های نوپا كمك می كنند تا این شركت ها بتوانند به فضای رقابتی وارد شوند. واحدهای فناور می توانند سه تا پنج سال در این مراكز مستقر باشند و در ازای مبلغ اندك از تسهیلاتی همچون فضای كار، زیرساخت، ارتباطات، مشاوره، آموزش، دسترسی به امكانات آزمایشگاهی و كارگاهی، شبكه همكاران صنعتی و … استفاده كنند.
اغلب مراكز رشد بعنوان زیرمجموعه دانشگاه ها یا پارك های علم و فناوری فعالیت می نمایند. آمارها نشان داده است تا آبان ۱۳۹۷، تعداد ۱۹۶ مركز رشد در استان های مختلف به وجود آمده است.

نمودار رشد تعداد مراكز رشد
شكل گیری شركتهای دانش بنیان به واسطه پارك های علم و فناوری از طرف دیگر پارك های علم و فناوری یكی از زیرساخت های لازم برای توسعه فناوری به شمار می روند. پارك های علم و فناوری سازمان هایی هستند كه به دست متخصصان حرفه ای اداره می گردند و هدفشان افزایش توانمندی كسب و كارها بوسیله ترویج فرهنگ نوآوری و ارتقای توانایی رقابتی آنها است. این پارك ها با ایجاد امكان استفاده شركت ها از تسهیلات پارك همچون آزمایشگاه های تحقیقاتی مشترك، نمایش آموزش های حرفه ای و شبكه سازی به تقویت ارتباط صنعت، دانشگاه ها و بازار و باز شكل گیری و رشد شركت های دانش بنیان كمك می كنند.


نمودار روند رشد پارك های علم و فناوری
طبق گزارش مركز پژوهش های مجلس شورای اسلامی تا سال ۹۷، ۳۶ پارك علم و فناوری در كشور داریم كه حوزه فعالیت برخی از آنها جامع است و بعضی دیگر بطور تخصصی در حوزه های كشاورزی و صنایع وابسته، هوافضا، فناوری اطلاعات و ارتباطات، دارو، معدن و صنایع معدنی، زیست فناوری، فناوری نانو و فناوری های نرم و صنایع فرهنگی فعالیت دارند.
شتاب دهنده های كسب و كار و مراكز نوآوری
یكی دیگر از سازوكارهای نوین رشد تأمین سرمایه شركت های نوپای فناور «شتاب دهنده ها» هستند. شتاب دهنده ها با انتخاب استارت آپ های ارزشمندی كه قابلیت زیادی برای رشد و رسیدن به مقیاس دارند و كمك به آنها در تجاری سازی ایده های خود، مدتی پذیرای این استارت آپ ها هستند تا آنها را به مراحل بعدی رشد و سرمایه گذاری برسانند. شتاب دهنده ها با تأمین سرمایه اولیه، آموزش و مربیگری و ایجاد ارتباط بین شركت نوپا و شبكه ای از دیگر كارآفرینان و سرمایه گذاران، موفقیت شركت های نوپا را در مراحل بعدی عمر خود می افزایند. علاوه بر سودآوری شتاب دهنده ها برای بخش خصوصی، این برنامه ها بعنوان سازوكاری كه قابلیت خودرا برای كمك به رشد شركت های نوپای دانش بنیان اثبات نموده است، به یكی از ابزارهای رایج برای دستیابی به اهداف سیاستی در این حوزه در كشورهای مختلف جهان تبدیل گشته اند. هم اكنون، به واسطه افزایش فعالیت استارت آپ ها در حوزه های مختلف و دستیابی آنها به خروجی های اقتصادی قابل توجه، توسعه شتاب دهنده ها مورد توجه بازیگران مختلف دولتی و خصوصی قرار گرفته است. شتاب دهنده ها هم اكنون یكی از اجزای فعال زیست بوم استارت آپی كشور به شمار می روند كه به پویایی و رشد این زیست بوم كمك می كنند.

آمار زنجیره فناوری در واحدهای فناوری
نقش آفرینی مراكز نوآوری در تولید ثروت بر پایه دانش
مراكز نوآوری یكی دیگر از زیرساخت هایی هستند كه در توسعه دانش بنیادی و تبدیل آن به ثروت، نقش ایفا می كنند. مراكز نوآوری طبق تعریف صندوق پشتیبانی از پژوهشگران و فناوران كشور، متشكل از یك یا چند تیم نوآوری هستند كه با همكاری مراكز تحقیقاتی و شركت های متقاضی، محصولات جدید در قالب برنامه های بلندمدت با هم همكاری می كنند.
مراكز نوآوری در كشور با هدف پشتیبانی از تحقیقات با ظرفیت مناسب برای عرضه دستاوردهای فناورانه و تجاری سازی آنها، كمك به شكل گیری الگوی جدید از همكاری بین صنعت، دانشگاه و دولت به وجود آمده اند.
این مراكز همین طور به اشتغال نخبگان كشور، توسعه فرهنگ نوآوری در كشور و تقویت اقتصاد دانش بنیان و مقاومتی كمك می كنند. برمبنای آخرین آمار تا سال ۱۳۹۶، بیشتر از ۲۰ مركز نوآوری به ثبت رسیده است.
مناطق ویژه علم و فناوری، هم افزایی برای ایجاد جامعه دانایی محور
از طرفی، مناطق آزاد علم و فناوری یكی دیگر از سیاست هایی هستند كه در سال های اخیر به منظور توسعه فناوری و نوآوری در مناطقی با شرایط ویژه در دستور كار قرار گرفته است.


نقشه مناطق ویژه علم و فناوری در كشور
مهم ترین اهداف تأسیس مناطق ویژه علم و فناوری «تجمیع و هم افزایی عناصر مؤثر در ایجاد یك جامعه دانایی محور و ارتقای بهره وری در سرمایه گذاری های لازم»، «تقویت پیوند عناصر فعال در حوزه دانایی در اقتصاد ملی با عرصه بین المللی، جذب و حفظ سرمایه های انسانی خلاق و شایسته»، «ایجاد اشتغال ارزش افزا و ایجاد تسهیلات حقوقی، اجرایی»، «ارتباط و سرمایه گذاری برای شكل گیری خوشه های صنعتی خدماتی با فناوری برتر» محسوب می شود.
در حال حاضر پنج استان آذربایجان شرقی، اصفهان، بوشهر، خراسان رضوی و یزد بعنوان منطقه ویژه علم و فناوری شناخته شده اند.

1398/01/06
13:16:09
5.0 / 5
4309
تگهای خبر: آزمایش , آموزش , بازی , پژوهش
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳

لینک دوستان با فناوری

بافناوری

با فناوری
با فناوری

با فناوری

معرفی فناوری روز دنیا

bafanavari.ir - حقوق مادی و معنوی سایت با فناوری محفوظ است